Cum se construieste fundatia casei ?

Dupa discutiile interminabile, plusurile si minusurile achizitionarii unui apartament sau constructia unei case, ati decis asadar sa va creati casa visurilor voastre.
Dar inainte de a decide, ati stiut exact care sunt pasii pentru fundatia casei voastre ?
Ce reguli de aur exista ?

Din momentul in care v-ati decis sa dati drumul santierului pentru ridicarea casei, trebuie sa luati in calcul fundatia, mai exact sapaturi fundatie iar de aici veti intelege cat de importanta este zona, structura constructiei, conditiile terenului, etc.

Fundatia este cea mai importanta parte din constructia unei case. Fundatia intra in contact direct cu solul si are rolul de a sustine intreaga constructie.
Se pune foarte mult accent pe modalitatea de fundare si calcul al armaturii si dimensiunilor, caci fundatia proiectata sau executata defectuos poate pune in pericol intreaga structura iar reparatiile ulterioare vor fi extrem de dificil de executat si de asemenea, foarte costisitoare.

Inainte de a incepe procesul sapaturilor, aveti in vedere tipul de pamant pe care se construieste casa, deoarece conteaza foarte mult conditiile terenului din zona.
Un exemplu ar fi : pamantul nisipos. In acest caz, constructorul are obligatia de a realiza sapaturile pe intreaga suprafata a casei, fapt ce creste automat costurile construstiei din cauza nevoii de cofraje si cresterea semnificativa a betonului ce intra in fundatie.

Saparea fundatiei se poate face manual sau cu ajutorul unui buldoexcavator.
Cand nu aveti suficient timp la dispozitie iar casa trebuie sa fie gata, cel mai bine ar fi sa apelati la metoda mecanica.

Saparea fundatiei necesita o mare atentie, precizie si o echipa profesionista, experta in acest domeniu.

Pentru realizarea fundatiei corecte, sunt necesari mai multi pasi :

  • Trasarea fundatiei se face cu ajutorul tarusilor metalici sau din lemn, dupa se a fost indepartat stratul vegetal.
  • Saparea fundatiei se face mecanizat sau manual, necesar fiind sa se respecte intocmai planul de fundare, acolo fiind trecute toate datele importante ( latime, cote)
  • Turnarea betonului de egalizare
  • Montarea armaturii inferioare. Trebuie evitata surparea pamantului in fundatie in momentul operatiunii.
  • Turnarea talpii fundatiei si uscarea ei. Dupa acest proces de uscare, urmeaza procesul de cofrare.
  • Se toarna elevatia, se asteapta uscarea si apoi se decofreaza.
  • Se realizeaza umplutura. Se umple fundatia cu pamant si se compacteaza.
  • Ultimul pas este turmarea placii peste fundatie. Cand totul este gata, se face ultima turnare. Este foarte important ca incepand de a doua zi dupa turnare, acesta sa se ude des, pentru a nu aparea fisuri in procesul de uscare al betonului.

Pentru a nu avea surprize neplacute de executie, va recomandam sa apelati la firme de incredere, cum ar fi Moteco Trans. Acestia intotdeauna urmaresc sa desfasoare un impact cat mai mic asupra mediului.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.