Rolul si importanta balastului

In primul rand, o definitie bine cunoscuta a balastului este amestecul dintre pietris si nisip, care se gaseste in albia raurilor.

Doua dintre cele mai importante materiale folosite in constructii sunt nisipul si balastul. In anii de dinaintea acelei crize financiare, firmele care erau specializate in transport balast, au avut vanzari si castiguri foarte mari caci se construia aproape orice, ori in regim propriu ori de catre marii investitori.

In ziua de azi, firmele incearca sa atrage clientii, asigurand si transport balastu la destinatie.
Una dintre cele mai mari industrii de minerale din lume este productia de nisip si balast. Aceasta nu se foloseste pe post de combustibil ci in industria constructiilor, aceasta consumand peste 90 % din materialul produs.

Dupa ce pleaca de la fabrici, camioanele se ocupa de transportul balastului pana cand ajunge la furnizori sau in marile santiere, direct la producatori,

Cand discutam de domeniul constructiilor, in general, primele materiale la care ne gandim si le vin in minte necunoscatorilor, sunt betonul sau cimentul, dar si nisipul sau balastul au o parte foarte importanta in procesul de constructie. Tocmai de aceea, firmele care se ocupa cu transport balast sau transport de nisip, lucreaza in stransa legatura cu toate santierele de constructie, fie ele mici sau mari.

La ce se foloseste balastul ?

Cele mai importante roluri ale balastului sunt in constructia fundatiilor, turnarea sapelor, tencuirea cladirilor si constructa stalpilor de sustinere a cladirilor.

Cate tipuri de balast exista ?

Tipurile de balast sunt extrem de diverse si se clarifica in functie de locul geografic de unde provine roca. Balastul poate fi mai mult sau mai putin fin. Pentru cei ce nu stiu sau nu sunt siguri de ce tip de balast au nevoie pentru proiectul lor, se recomanda sa se discute cu o firma de vanzare si transport balast.

Balastul mai este folosit si la caile ferate. Motivele pentru folosirea balastului la sustinerea traverselor cailor ferate sunt multiple :ajuta la contractia sinelor, blocheaza patrunderea apei din timpul precipitatiilor, impiedica cresterea vegetatiei. Cel mai important aspect de care nu trebuie sa uitam este faptul ca, balastul trebuie sa sustina greutatea imensa a locomotivelor si vagoanelor.

Pentru a nu exista riscul de a se deplasa, balastul trebuie sa fie compus din piatra cu varf ascutit. La final, sinele sunt atasate de traverse cu ajutorul unor clame.

Unul dintre ingredientele principale din compozitia cimentului este balastul.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.